Tandblekning – En guide om att bleka tänderna

Termen tandblekning refererar till ett kosmetiskt ingrepp för att göra tänderna vitare. Det här är faktiskt det vanligaste dentala ingreppet som görs. Processen av tandblekning involverar oftast blekning av tänderna för att ta bort fläckar och göra patientens leende ljusare.

En guide till tandblekning

Missfärgade tänder – Orsakerna

Många olika faktorer spelar roll vid missfärgning, men en av de vanligaste är maten och dryckerna du konsumerar. Vissa maträtter och drycker såsom bär, rödvin, kaffe, té och läsk kommer missfärga dina tänder om du har ett regelbundet intag av dem.

tandblekning kommer göra dina tänder skinande vita igen

Vissa antibiotika, främst tetracykling kan också fläcka dina tänder. En annan anledning till missfärgning är rökning. Kom även ihåg att vissa människor naturligt har gulaktiga tänder, i de fallen är deras färg på leendet bestämt utav gener.

Tandblekningsmöjligheter

Det finns många tandblekningsmöjligheter tillgängliga på marknaden på grund utav populäriteten av behandlingen. Blekningsprocessen kan utföras hos en tandläkare eller i ditt egna hem. Det förstnämnda resulterar oftast i bättre och snabbare resultat än det andra. Om du bleker dina tänder hos en tandläkare så kommer du förmodligen se resultat nästan direkt efter ingreppet. Många människor känner sig inte bekväma med att göra en blekning hos tandläkaren och då är det bra att det finns möjligheter även för dem som är lite rädda för tandläkaren.

Du kan bleka dina tänder med olika OTC-produkter såsom, bleknings strips eller tandskenor med blekningsgel. Du kan även använda dig utav receptbelagda medel som skrivs ut av din tandläkare, det är oftast en tandskena som man fyller med stark blekningsgel. Om du bestämmer dig för att bleka tänderna hemma, se till att du följer appliceringsinstruktionerna som din tandläkare gav dig eller de som kom med OTC-produkterna.

Tandblekning – Kostnad

Kostnaden av tandblekning varierar väldigt mycket beroende på vilken metod man väljer. Den dyraste är den som genomförs hos en tandläkare, priset pendlar mellan ett par tusen kronor till över 10 000 beroende på fall. OTC-produkter är billigare tandblekningsalternativ och prislappen börjar på ca 200 kronor.

Efter en tandblekningsprocess

Tandblekningar håller inte förevigt – genomsnittligen så håller sig en blekning i ett par månader till ett år. Men de goda nyheterna är att du kan förlänga effekterna av tandblekning genom att undvika vissa maträtter, drycker och rökning som fläckar tänderna. Du bör alltså undvika: kaffe, té, rött vin och bär. Om du måste konsumera något av ovanstående, se till att borsta tänderna direkt efteråt.

Tandbleknings resultat

Om samma tandblekningsprocess används på två olika personer, så kommer resultaten förmodligen vara olika. Det är inte alla tänder som tar emot blekning lika bra som andra. Till exempel, om tänderna har en gul nyans, så är chanserna att de kan bli blekta ordentligt ganska bra. Men om tänderna är i en grå nyans, då är blekning mycket svårare, om inte omöjligt. Så om du tänker på att bleka tänderna, rådfråga din tandläkare först, eftersom de kan rekommendera den bäst passande metoden för dig.